Opleiding
Kunstschilder Nico Bakker, voluit: Albertus Nicolaas Johannes Bakker werd in 1936 geboren in Amsterdam. Na de Grafische school studeerde hij vanaf zijn 17e levensjaar aan de Rijksacademie in de hoofdstad. Belangrijke docenten in die eerste jaren waren professoren G.N.A. (Gé) Röling, (de vader van Marthe) en Otto B. de Kat waar hij respectievelijk de ‘tekenklasse’ en de ‘schilderklasse’ volgde. In die periode bracht hij lange zomers door in IJmuiden. De familie bewoonde daar een strandhuisje, alwaar hij vele aquarellen, etsen en gouaches vervaardigde van vissersschepen, baggermolens, de haven, het strand en de zee. Daarna specialiseerde hij zich in monumentale kunst bij professor W. Clénin met wie hij vervolgens in Zwitserland werkte aan de realisatie van grote muurschilderingen. Nico Bakker maakte in die tijd een serie bijzondere gouaches van Zwitserse steden en landschappen.
Prix de Rome
In 1961 behaalde Nico Bakker de Gouden medaille van de Prix de Rome met bijzonder monumentaal werk. Vervolgens werkte hij een jaar in Zwitserland bij Clénin en nadien in opdracht voor de topografische atlas van de gemeente Amsterdam, hetgeen resulteerde in een omvangrijke serie gouaches van bouwprojecten en stadsvernieuwing in Amsterdam en het westelijk havengebied. Eveneens vervaardigde hij in opdracht werken (grafiek en gouache) voor Verschure scheepswerf, en voor een regeringsopdracht krachtig grafisch werk van de Deltawerken, m.n. de Haringvlietdam en een wandschildering voor de BUMA.
Benoeming aan de Rijksacademie
In 1967 werd hij benoemd tot docent/lector aan de Rijksacademie. Kenmerkend voor zijn lessen aan studenten was de gedegen instructie die voortkwam uit zijn grote waarnemingsvermogen, tekenkundige vaardigheden en intensieve begeleiding van studenten. Het maakte hem zeer geliefd. In de laatste twee jaar van zijn leven schilderde hij veel portretten van zijn vrouw en kinderen en landschappen rondom Nieuwkoop.
Door een noodlottig verkeersongeval, op een herfstige novemberavond in 1969, overleed Nico op 33-jarige leeftijd. Hij liet zijn vrouw en vier jonge kinderen achter. De begrafenis in Nieuwkoop werd bezocht door 600 mensen onder wie naast uiteraard familie, zijn vrienden en collega’s als Wim Vaarzon Morel, Nico Rolle en Peter Vos en vele anderen.
Tentoonstellingen
In 1971 werd een in memoriam tentoonstelling in de Rijksacademie ingericht, in de jaren erop een overzichtstentoonstelling van zijn werk in Museum de Vaart in Hilversum en een expositie in het Rechthuys te Nieuwkoop. Later volgde een groepstentoonstelling met Wim den Ouden, Peter Vos, Wim Vaarzon Morel in Galerie Jas te Utrecht, begin jaren ’00. Werken van Nico Bakker zijn in het bezit van het Stadsarchief Amsterdam, het Rijksmuseum, enkele opdrachtgevers en particulieren.
Zelfportret 1954
Zwitserland 1962